Published by Globes, Israel business news
Konuya yakın kaynaklar, “Globes”un İsrailli ithalatçıların Türk mallarını Slovenya limanları üzerinden getirmeyi düşündüğünü söyledi.
Kaynakların “Globes”a verdiği bilgiye göre İsrailli ithalatçılar, Türkiye’nin İsrail’e 54 ürünün ihracatını yasaklama kararını öğrendikten sonra Türk mallarının dolaylı ithalat yollarını incelemeye Salı günü başladılar.
Bulunan ana seçeneklerden biri, Slovenya’nın Koper veya Ljubljana limanlarına ve oradan da İsrail’e teslimattır. Bu nasıl mümkün olabilir? Çimento, mermer, çelik ve alüminyum gibi öğelerin konşimento üzerinde İsrail’de bir teslimat limanı listelenmesi halinde sevkiyat bloke edilecektir. Ancak ülkeler arasında para transferine ilişkin hâlâ herhangi bir kısıtlama bulunmuyor.
Türkiye ve İsrail örneğinde parayı kanalize etmek karmaşık değil ancak evrak işleri ve ulaşım yolları durumu karmaşık hale getiriyor. Eğer evraklarda Koper olarak Slovenya’da görünüyorsa, dünyanın en zorlu gümrüklerinden biri olarak kabul edilen Türk gümrükleri bile pratikte nihai varış yerini tam olarak araştıramayacaktır. İsrail’e ihracatı yasak olan ancak dünyanın birçok ülkesine rutin olarak ihraç edilen 54 ürün arasında yer alan herhangi bir mal için ödemenin nereden geldiğini kontrol etme görevini üstlenemiyorlar.
Başka bir gemiye aktarma ve İsrail’e devam etme
İsrailliler, daha yakın olan Kıbrıs’ın düşmanca ilişkileri nedeniyle Türkiye ile çalışmaması nedeniyle Sloven seçeneğini düşünüyor. Öte yandan Slovenya’nın Koper kentindeki gümrüklerle çalışmanın kolay olduğu düşünülüyor. Mallar Slovenya şehrine veya başka bir üçüncü ülkedeki herhangi bir limana varır varmaz, ister tam ister kısmi konteyner olsun, mallar rıhtım kenarında boşaltılabilir. Bu aşamada yerel gümrüğe malların girmeyeceği bildirilir. ülke. Konşimentolar değiştirilir ve mallar başka bir gemiye yüklenir ve oradan nihai varış noktasına gönderilir.
Bu prosedür nakliye masraflarını iki katına çıkarabilir, hatta daha da fazla olabilir, çünkü bu günlerde ticaret gemileri rutin olarak Türkiye-İsrail güzergahında hareket ediyor ve Slovenya üzerinden nakliye üç hafta sürecek. Türkiye’den İsrail’e doğrudan nakliye yalnızca birkaç gün sürer. Ancak malı üretip doğrudan teslim edemeyen Türk tedarikçilerin olduğu durumlarda bu makul bir çözüm.
“Türk gümrüğünün veya genel olarak herhangi bir gümrüğün, ihracat sevkiyatlarının varış noktalarını takip etme yeteneği çok sınırlıdır. Her ihracatı tek tek inceleyip, işlemin ayrıntılarını sıkı bir şekilde kontrol etmedikleri sürece. Türkiye büyüklüğünde bir ülkede, bu imkansız” diyor Elad Barshan, dijital uluslararası nakliye platformu ve uluslararası nakliye ve gümrük komisyonculuğu uzmanı SlickChain’in kurucu ortağı ve CEO’su.
“Bu pratik bir çözüm, ancak özellikle düşük değere sahip ürünler için değil. Türkiye’den gelen mermerlerin bulunduğu basit bir konteynerin değeri yaklaşık 5.000 NIS civarında. O kadar ucuz ki, örneğin 1.000 $ değerinde bir miktar eklenirse, devam etmenin uygulanabilirliği aynı tedarikçiden satın alma oranı önemli ölçüde düşüyor.”