Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre Nisan ayı enflasyonu yıllık olarak yüzde 69,80 oldu.
TÜİK’e göre Nisan ayı aylık enflasyon oranı yüzde 3.18.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonun beklentiler doğrultusunda gerçekleştiğini savundu.
Şimşek enflasyonun Mayıs ayında ‘tepe noktasına ulaştıktan sonra” düşmeye başlayacağını öngördü.
X hesabından açıklama yapan Şimşek, “Programımız sayesinde ekonomideki dengelenme ve azalan cari açık, yeniden tesis edilen bütçe disiplini, uluslararası kaynak girişindeki güçlü artış ve yurtiçi portföy tercihlerinin TL’ye yönelmesi, enflasyonla mücadeleyi destekliyor” ifadelerini kullandı.
Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAGrup) göre ise yıllık enflasyon Nisan ayında yüzde 124,35.
Anadolu Ajansı’nın anketine katılan ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi de yüzde 43,65’e yükseldi.
Bloomberg’ün anketine katılan ekonomistlerin medyan tahminlerine göre, yıllık enflasyon, Nisan ayında yüzde 70’e ulaşacak.
Bloomberg ekonomistleri yıllık enflasyonun Mayıs’ta yüzde 73 ile zirveye ulaştıktan sonra Temmuz ve Ağustos’ta 10’ar puanlık düşüşler yapacağını öngörüyor.
En yüksek artış eğitimde
Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 51,20 ile giyim ve ayakkabı oldu.
Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 103,86 ile eğitim oldu.
Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 1,03 ile sağlık oldu.
Bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 9,56 ile alkollü içecekler ve tütün oldu.
Ekonomistler ne dedi?
Birçok ekonomist, Nisan ayı enflasyon verileri sonucunda gelecek aylarda farklı kalemlere gelebilecek olası zamlarla ilgili endişelerini dile getirdi.
İktisatçı ve yazar Mustafa Sönmez, X hesabında, “TÜFE yıllık yüzde 70 artarken, elektrikte artış yüzde 2,4’te tutulmuş. Seçim jesti yapılan doğal gazın yıllık azalışı yüzde 11’in üstünde. Benzin ve motorinde artış ise sırasıyla yüzde 98 ve yüzde102! Elektrik ve doğal gazda biriken zam stresi korkunç” diye yazdı.
TCMB eski başekonomisti Hakan Kara ise elektriğe ciddi zammın kapıda olduğunu, muhtemelen Temmuz-Ağustos aylarında yapılabileceğini söyledi.
Hakan Kara, hükümetin ekonomi programının iki seçim arasına denk geldiğini ve bu nedenle “bir istikrar programı uygulanmadığını” vurguladı ve “Kemer sıkma dönemi asıl şimdi başlıyor” diye yazdı.
Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da sosyal medya hesabında kemer sıkma politikalarını eleştirerek, “Emekçinin alın terinden tasarruf kabul edilemez” dedi ve enflasyon karşısında memurlar için taleplerini dile getirdi.
Ekonomi gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Şeref Oğuz ise TÜİK ile ENAG’ın açıkladığı enflasyon verileri arasındaki farka tepki gösterdi ve “Aslan gibi TÜİK varken, kim korkar enflasyondan” dedi.
ENAG üyesi Mehmet Çağdaş Işim, “Enflasyonun ana sebebi saçma sapan ekonomi politikalarınin dayandığı uydurulmuş veri politikaları… Cari açık ve dış açık yerinde durduğu müddetçe sadece çalışanlar bedel ödemeye ve enflasyon da yerinde durmaya devam edecek…” dedi.
Ekonomist Tunç. Şatıroğlu ise hükümetin enflasyon hedefini tutturamamasının “hezimet” olacağı yorumunu yaptı.
TÜİK’in açıkladığı verilere göre Mart ayı enflasyonu yıllık olarak yüzde 68,50 olmuştu.
Enflasyon aylık olarak ise yüzde 3,16 olarak gerçekleşmişti.
Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAGrup) göre ise yıllık enflasyon Mart ayında yüzde 124,63 omuştu.
Merkez Bankası’nın aylık olarak güncellenen piyasa katılımcıları anketinde yıl sonu enflasyon beklentisi Nisan’da yüzde 36’ya çıkmıştı.